Japonsko bojuje s defláciou, jeho cieľom nie je oslabenie jenu

03.02.2013 Celý región

Tokio 3. februára (TASR) - Cieľom Japonska nie je oslabenie jenu, ale boj s defláciou, uviedol japonský minister financií Taro Aso. Odmietol tak obavy niektorých štátov z menovej vojny, informovala o tom agentúra Reuters.

Tlak japonského premiéra Šinzóa Abeho na to, aby japonská centrálna banka Bank of Japan (BoJ) prijala agresívne opatrenia, čo spôsobilo pokles kurzu jenu, vyvolal v Európe znepokojenie, že to môže spôsobiť "menovú vojnu", keďže menová politika ostatných centrálnych bánk je tiež extrémne uvoľnená.

"Prijali sme opatrenia, ktorých cieľom je skoncovanie s defláciou. Výsledkom je nárast cien akcií a oslabenie jenu," povedal dnes Aso v rozhovore pre japonskú televíziu NHK. Dodal, že cieľom nie je slabý jen, ale boj s defláciou.

Japonsko zrejme bude musieť obhajovať svoje opatrenia na stretnutí ministrov financií a guvernérov centrálnych bánk skupiny G20, ktoré sa bude konať 15. a 16. februára v Moskve. BoJ v januári zdvojnásobila svoj inflačný cieľ na 2 % a uviedla, že bude dlhodobo nakupovať štátne dlhopisy a iné cenné papiere.

Aso upozornil, že Japonsko "bez reptania znášalo" posilňovanie jenu v dôsledku globálnej finančnej krízy roka 2008. Kurz jenu v piatok (1. 2.) klesol na najnižšiu úroveň od mája 2010.
 

Vyberte región